fara Hemoroizi

Home » Afectiuni Proctologice » Leziuni pe Colon – Formatiuni Precanceroase – Cancerul Canalului Anal

Leziuni pe Colon – Formatiuni Precanceroase – Cancerul Canalului Anal

Recent Comments

Archives

Leziuni pe colon, Formatiuni Precanceroase.

Leziunile precanceroase ale rectului sunt atribuite in primul rand polipilor. Mai mult decat atat, daca polipi anali in sine nu sunt foarte periculosi, cancerul de polipi este unul difuz, greu de observant, si reprezinta cauza principala in aproape 100% din cazuri a leziunilor de colon, precanceroase.  Pana la 90% din polipii anali pot deveni cancerosi. Este dovedit ca bolile in asociatie cu care apare frecvent cancerul rectal, includ polipii anali, ulceratiile si boala Crohn. Ar trebui sa fie obligatoriu pentru fiecare dintre noi ca in fiecare an sa vizitam un medic proctolog pentru diagnosticarea precoce.

 polipi-colon-cancer

Cancerul Canalului Anal (cancer anorectal) – o boala destul de rara, nu depaseste 6% din numarul total de tumori maligne in zona anorectala. Frecventa de aparitie in tarile industrializate se apropie de 1 / 100 000. In Statele Unite se inregistreaza 3.5 mii pe an. Cea mai mare frecventa a cancerului canalului anal o au barbatii infectati cu HIV in randul celor necasatoriti. In Europa, dimpotriva, exista preponderenta femeilor in proportie de 1 la 3 fata de barbati. In Asia si Orientul Mijlociu, cancerul canalului anal este detectat foarte rar. Pe grupe de varsta cancerul canalului anal are cea mai mare fregventa la varsta de 50 de ani, iar varsta medie a pacientilor in Europa este de 63 de ani.

Motivele pentru aparitia cancerului canalului anal este greu de explicat. Se presupune ca acest tip de cancer apare dupa o lunga perioada de timp in care bolnavul a fost afectat de existenta hemoroizilor, fisuri anale, fistule anorectale, polipi, candiloma, proctitis. Unii autori au atribut aparitia cancerului canalului anal particularitatilor sexuale (sodomie). Rata de incidenta a cancerelor anorectale la barbatii homosexualieste de 25-50 de ori mai mare decat la barbatii heterosexuali. In ultimii ani s-au raportat ca factor de risc in aparitia cancerului anorectal virusul HIV.

Cea mai frecventa si mai precoce simptoma manifestata in cazul cancerelor anorectale o reprezinta prezenta impuritatilor rosii din sange in timpul scaunului. Prezenta sangerarilor in materiile fecale sunt, asadar, un simptom care este intalnit foarte des si in cazul altor afectiuni comune ca de exemplu in caz de hemoroizi. Aceasta introduce confuzie in randul pacientilor si medicilor. In cele mai multe cazuri, sangerarea este nesemnificativa. Prezenta de mucus si sange in scaun duce la o asemanare clinica cu afectiunea diaree.

Un alt simptom frecvent pentru cancerul anorectal este durerea in canalul anal. La inceput durerea apare in timpul defecarii. Treptat, durerile in canalul anal devin mai puternice si dobandeasc un caracter permanent, uneori, raspandindu-se la organele genitale, coapse si abdomen. La unii pacienti, durererile in canalul anal au loc in timpul perioadelor prelungite de stat pe scaun, mai ales daca acesta este tare, pentru acesti pacienti poate fi foarte dificil sa stea pe scaun.

Alte cause sunt o afectare a permeabilitatii intestinale, din cauza durerii in canalul anal, dieta dezordonata, un scaun arbitrar, intarziere la scaun.

O mare parte a pacientilor s-a plans de tumora in canalul anal. Ei reclama senzatia de “corp strain” in canalul anal.

Alteori simptomul reclamat este pruritul sau mancarimile anale, cauzate de iritarea regiunii perianale.

Reactia generala a organismului este de pierdere in greutate, pierderea poftei de mancare, stare generala de rau, slabiciune, aceste reactii au fost remarcate la o treime din pacientii cu afectiuni neglijate.

Diagnosticul de cancer anorectal facut la timp este dificil din cauza spectrului larg de manifestari clinice si lipsa de simptome patologice. Multe aspecte din tabloul clinic se datoreaza – pe de o parte, cresterii rapide a simptomelor legate de raspandirea locala a tumorii, pe de alta parte, dezvoltarea de tulburari comune.

Principalele metode de diagnosticare a cancerului anorectal sunt o examinare aprofundata a regiunii perianale, examinarea cu degetul si sigmoidoscopia efectuata in prezenta durerii sub anestezie generala.

In cazul in care aveti dureri ale canalului anal, sangerari la scaun sau o senzatie de corp strain in canalul anal ar trebui sa mergeti urgent la medicul proctolog.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: